De verhoging van de brandstofaccijns zal niet worden teruggedraaid.

De Volkskrant meldt dat staatssecretaris Eric Wiebes niet heeft kunnen achterhalen of er minder wordt getankt in de grensstreek door de verhoging. Accijnsopbrengsten zouden hierdoor dalen.

De Belastingdienst heeft onderzoek gedaan op aanvraag van Wiebes. Bezineproducenten en de Belastingdienst zijn niet zeker of de accijnsverhoging van begin dit jaar grenseffecten heeft.

Dat staat geschreven in een brief van Wiebes aan de Tweede Kamer meldt de krant. De conclusies van Wiebes staan recht tegenover de bevindingen van de oppositie.

Vooral het CDA heeft aangedrongen dat het kabinet onderzoekt welke effecten de accijnsverhoging op brandstof heeft.

Heet hangijzer

De hogere accijns op diesel, benzine en lpg is eigenlijk al sinds de invoering op 1 januari - of zelfs daarvoor - al een heet hangijzer.

Brancheorganisaties RAI en Bovag ageren al lange tijd tegen de hogere accijns, omdat deze de eigenaren van tankstations in de grensregio's de das om zou doen. Brandstof is nu aan de andere kant van de grens goedkoper. 

Voor de schatkist pakt de hogere accijns averechts uit, stellen critici verder. Doordat meer mensen in het buitenland de tank vullen, zou de overheid niet meer, maar juist minder accijnsinkomsten binnenkrijgen. Wiebes heeft in zijn onderzoek echter niet kunnen achterhalen of dat ook zo is.