Vier op de tien jongeren overschrijdt regelmatig zijn of haar belbundel. Opvallend genoeg maken ze zich bijna nooit zorgen over geldproblemen. 

Zo schieten ouders regelmatig te hulp als er te veel is gebeld. Dat meldt stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) maandag na onderzoek onder 1500 jongeren tussen de 12 en 24 jaar.

Volgens de onderzoekers hebben jongeren een haast onverzadigbare behoefte om met vrienden te communiceren en voelen ze maar weinig urgentie om hun belkostenprobleem aan te pakken.

Een hoge telefoonrekening vinden ze vervelend maar is ook zo weer vergeten. Ruim de helft van de jongeren die hun bundel overschrijdt, denkt zelfs goed met zijn of haar telefoonkosten om te kunnen gaan.

"Wij willen niet op de stoel van de ouders zitten. Maar het zou wel verstandig zijn als ouders hun kinderen leren met vallen en opstaan de gevolgen van hun gedrag zelf op te lossen", zegt voorzitter van WWJB Marijke Vos in een verklaring. "Dat voorkomt dat het overschrijden van de belkosten als geaccepteerd gedrag wordt gezien door jongeren."