Twintig procent van de stagiairs in Nederland krijgt niet betaald, dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar.

Dit blijkt uit de jaarlijkse nationale stagemonitor van Studentenbureau onder ongeveer tweeduizend studenten en tweehonderd bedrijven.

Ook is de gemiddelde stagevergoeding gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Volgens Michiel Hietkamp, voorzitter van CNV Jongeren, heeft dit te maken met het dalende aantal banen. "De slechte Nederlandse arbeidsmarkt treft ook de stagiairs."

Branche

De stagevergoeding is afhankelijk van de branche. In de zorg krijgt een stagiair gemiddeld 129 euro per maand, dat is 47 euro lager dan vorig jaar. In de ICT is dit 343 euro, dat is de hoogste vergoeding die stagiairs krijgen.

Hietkamp: "In de sectoren waar veel werk is, zoals in de ICT en techniek, ligt de vergoeding veel hoger dan in de zorg, waar weinig werkgelegenheid is."

Regio

Per regio verschillen de vergoedingen ook sterk. Provincie Noord-Holland staat bovenaan het lijstje met een gemiddelde van 290 euro, Groningen staat onderaan met 191 euro.

"Groningen heeft de slechtste arbeidsmarkt van Nederland. Er zijn geen harde bewijzen voor, maar we trekken hieruit wel de conclusie dat de hoogte van de  stagevergoeding verbonden is aan de werkgelegenheid in een provincie", aldus Hietkamp.

Volgens hem gaat het te ver om afspraken te maken over een financiële vergoeding. "Scholen zijn verantwoordelijk voor de stage, het belangrijkste van een stage blijft het leerelement. Voor de werkgever blijft het een gunst."