In de maand april zijn er 64,5 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. In totaal wisselden 10.780 huizen van eigenaar. In april 2013 waren dit nog 6.554 woningen.

De stijging is terug te zien bij alle woningtypen. Hoekwoningen werden 76,1 procent meer verkocht. De groei was bij 2-onder-1-kapwoningen het minst groot met 42,5 procent.

Ook ten opzichte van vorige maand is de woningverkoop gestegen. Toen werden 10.028 woningen verkocht, een stijging van 7,5 procent. Vooral appartementen en vrijstaande woningen (beiden 10,8 procent) werden afgelopen maand van de hand gedaan.

Volgens een woordvoerder van het Kadaster is van de grilligheid die de huizenverkoop van vorig jaar typeerde geen sprake meer. "De laatste drie maanden is het aantal woningen dat wordt verkocht erg stabiel."

Hypotheken

De verkoopstijging ten opzichte van april 2013 is het grootst in Utrecht met 96,7 procent. In Zeeland viel de minste groei te noteren (22,1 procent).

Het aantal hypotheken nam in april 2014 met 52,9 procent toe ten opzichte van april vorig jaar, van 10.693 naar 16.346. Vergeleken met maart 2014 (15.382) is er een stijging van 6,3 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van .het Kadaster.Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Positivisme

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is de stevige stijging toe te schrijven aan diverse factoren.

"Het laatste jaar zijn de huizenprijzen flink gedaald en is er duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek gekomen. Daardoor is het positivisme toegenomen en durven mensen weer te investeren."

Ook de 'historisch lage' hypotheekrente en de stijgende huurprijzen zorgen er volgens NVM voor dat mensen eerder geneigd zijn een huis aan te schaffen.

Schenkingen

Daarnaast werpt het stimuleringsbeleid vanuit de overheid zijn vruchten af. Om de woningmarkt van financiële impulsen te voorzien, werd besloten de belastingvrijstelling op schenkingen te verhogen.

Tot 31 december 2014 mag een bedrag van maximaal 100.000 euro belastingvrij worden geschonken, waar dit bedrag eerder op 50.000 euro lag.

Donaties moeten gebruikt worden voor de aflossing van een hypotheek of de aanschaf van een huis. Van de regeling wordt massaal gebruikgemaakt.

Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis