Ondanks de onrust in Oekraïne en de externe risico's ten aanzien van de economische ontwikkeling in de Europese Unie, zet het herstel van de Nederlandse economie door.

Dat stelt de Europese Commissie in een toelichting op de lenteprognose die maandag werd gepubliceerd.

Nederland voldoet volgens de Commissie dit jaar met een begrotingstekort van 2,8 procent weer aan de Europese norm van 3 procent.

De voornaamste reden voor het lagere begrotingstekort is volgens Brussel de herstellende economie. Aan de andere kant is het aantal externe risico’s van de economische ontwikkeling in de Europese Unie de afgelopen maanden in zwaarte toegenomen.

Risico's

De voornaamste negatieve factor is de crisis tussen Rusland en Oekraïne, maar ook de afkoeling van de Chinese economie en onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika spelen een rol.

Het groeitempo in Rusland nam al af, maar het conflict met Oekraïne hakt er stevig in. De commissie gaat nu uit van een toename van het Russische bruto binnenlands product met 1 procent dit jaar.

China

De commissie verwacht dat de groei van de Chinese economie daalt van 7,7 procent in 2013 naar 7,2 procent dit jaar en 7 procent in 2015.

Voor de opkomende markten als geheel voorziet Brussel nog wel een stijgende lijn, met een gemiddelde economische groei van 4,7 procent dit jaar en 5,1 procent in 2015. Vorig jaar lag de gemiddelde groei op 4,6 procent.

Gas

De verlaging van de Groningse gaswinning draagt weliswaar negatief bij, maar de herstellende economie zorgt voor genoeg extra belastinginkomsten om dat te compenseren. 

Vorig jaar kwam het begrotingstekort dankzij de eenmalige meevaller uit de 4G-frequentieveiling uit op 2,5 procent. Mogelijk wordt dat nog wel iets naar boven bijgesteld, omdat Eurostat en het Centraal Bureau voor de Statistiek nog onderzoek doen naar de impact van de redding van SNS Reaal. 

Omdat er dit jaar niet wordt gerekend op eenmalige meevallers, is de Europese Commissie ondanks de stijging naar 2,8 procent tekort positief gestemd over het Nederlandse huishoudboekje.

Cijfers

Het negatieve effect van het gesteggel in Oekraïne op de wereldeconomie is vooralsnog niet in cijfers uit te drukken, meent de commissie. "Indien een escalatie van het conflict leidt tot een grote verstoring van de olie- en gasexport, in combinatie met scherpe prijsstijgingen, kan het negatieve effect op enkele lidstaten aanzienlijk zijn."

Eind februari werd in de winterramingen nog een groei van 2,3 procent ingetekend. De prognose voor 2015 is bijgesteld van een plus van 2,7 procent naar een groei van 2 procent.