Zorgverzekeraar Menzis heeft vorig jaar een winst behaald van 126 miljoen euro, bijna 90 miljoen euro minder dan het resultaat van 215 miljoen euro dat een jaar eerder in de boeken ging. 

Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van het verzekeringsconcern.

De winstval komt voornamelijk doordat Menzis minder geld verdiende met zijn zorgverzekeringen.

Winsten van de afgelopen jaren zijn gebruikt om de premie voor het tweede jaar op rij te verlagen. Voor 2013 is daarvoor 50 miljoen euro gebruikt.

Voor de premie van 2014 is daaraan 170 miljoen euro besteed. Daardoor kon de premie voor dit jaar met ruim 10 euro per maand omlaag, aldus de verzekeraar.

Schade

De winst viel ook lager uit doordat Menzis vorig jaar meer schade heeft moeten vergoeden. Menzis moest vorig jaar voor meer dan 5,5 miljard euro aan schade uitkeren, tegen een kleine 4,7 miljard euro in 2012.

Omdat het concern minder geld preventief opzij moest zetten, kwam de totale schade uit op bijna 5,3 miljard euro. Dat is zo'n 64 miljoen meer dan een jaar eerder. 

Menzis is een coöperatie zonder winstoogmerk. De zorgverzekeraar telde eind vorig jaar ruim 2,1 miljoen verzekerden. Dat waren er 70.000 meer dan eind 2012. De totale premieomzet van Menzis bedroeg vorig jaar ruim 5,5 miljard euro.

Lees ook: Verzekeraar verdient minder met aanvullende verzekering