De Stichting Woekerpolisproces heeft namens gedupeerde klanten een miljoenclaim neergelegd bij ASR verzekeringen. 

Volgens de stichting verkocht de verzekeraar via Stad Rotterdam en Woudsend beleggingsverzekeringen met verzwegen en onduidelijke kosten.

De afnemers van deze woekerpolissen zijn onvoldoende en onjuist voorgelicht over de risico's van dit product, aldus Pieter Lijesen van de stichting woensdag.

Het gaat volgens de belangenclub om zo'n 600.000 beleggingsverzekeringen die vanaf begin jaren 90 tot en met 2006 zijn verkocht onder de naam Waerdye. De stichting zegt dat de gemiddelde schade per polis 12.000 euro bedraagt.

Eerste kosten

"Het betreft onder meer verzwegen 'eerste kosten' van 2.500 euro, te hoge kosten voor een overlijdensrisicoverzekering (1.500 euro) en niet gedefinieerde beheerskosten (4.500 euro)", aldus Lijesen.

Stichting Woekerpolisproces, die zegt namens vijfduizend gedupeerden op te treden, stelt ASR voor de gehele schade aansprakelijk. Lijesen: "Belangrijk hierbij is dat de Hoge Raad in een recente uitspraak bepaalde dat iedereen die zich bij een stichting of collectief aanmeldt, zowel nu als in de toekomst beschermd is tegen verjaring van de claim.''

ASR bevestigt de claim te hebben ontvangen en 'deze te bestuderen'. "Te zijner tijd zullen we naar de stichting toe hierop reageren'', was het enige dat een woordvoerder woensdag kwijt wilde.