De kosten die banken en kredietkaartmaatschappijen voor het betalen met betaalkaarten in rekening brengen aan winkeliers worden aan banden gelegd.

Ook het doorberekenen van die kosten aan de consument wordt daarmee sterk beperkt. Het Europees Parlement nam donderdag een wetsvoorstel aan om dat te regelen.

Er komt een maximum aan de kosten die verkopers mogen rekenen voor het gebruik van betaalkaarten zoals Visa of Mastercard. Deze wet kan de Europese consumenten jaarlijks zo'n zes miljard euro besparen. De EU-lidstaten moeten de wet nog goedkeuren.

Transactiekosten 

Als de wet van kracht wordt, mogen de banken bij betalingen met kredietkaarten nog maar 0,3 procent van het aankoopbedrag aan de winkeliers in rekening brengen, en maximaal 7 eurocent of 0,2 procent bij betalingen met debetkaarten.

Nu verschillen de transactiekosten nog per land en zijn er nergens wettelijke beperkingen. De nieuwe regels gaan in een jaar na goedkeuring door de lidstaten en gelden voor alle binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen.

Er komen ook Europese regels om de consument te beschermen tegen misbruik bij online betalingen met betaalkaarten. Onterechte afschrijvingen moeten binnen 24 uur worden teruggestort. Voor geleden schade door misbruik van een verloren of gestolen betaalkaart geldt een eigen risico van maximaal 50 euro.

Besparing

"We zijn hier blij mee, maar het is hiermee niet afgerond", aldus secretaris Europa Margriet Keijzer van Detailhandel Nederland in een reactie tegenover NU.nl. "Dit bespaart consumenten in Nederland in ieder geval zo'n 56 miljoen euro per jaar."

"Hiemee wordt de macht van creditcardmaatschappijen aan banden gelegd. Bovendien biedt dit winkeliers meer transparantie, omdat zij nu weten wat en waarom ze betalen."

Keijzer merkt wel op dat er in Nederland dankzij de pin al een goed betalingssysteem bestaat, dat uniek is in Europa. "De Nederlandse pintarieven liggen al ruim onder het Europese plafond. Het model zoals wij dat hebben, en ook de Belgen, zou eigenlijk getransporteerd moeten worden naar de Europese Unie. Dat zou consumenten nog miljarden aan besparing opleveren."

Nu het voorstel is aangenomen wordt het besproken in de Europese Raad van ministers, waarin ook minister Dijsselbloem van Financiën is vertegenwoordigd.