De Belastingdienst heeft 7,2 miljoen aangiftes binnen. Afgelopen vrijdag tot en met zondag hebben 900 duizend Nederlanders hun aangifte verstuurd.

De Belastingdienst verwacht maandag nog 300 duizend aangiften.

Ruim 5,3 miljoen Nederlanders hebben de vooraf ingevulde aangifte gedownload, waarbij veel gegevens al zijn ingevuld.

"Veel meer mensen dan vorig jaar maken hier gebruik van. We zien een toename van meer dan 20 procent", aldus een woordvoerder van de Belastingdienst tegen NU.nl.

Aangifte

De Belastingdienst heeft 7,6 miljoen Nederlanders een brief gestuurd met het verzoek om aangifte te doen. De instantie verwacht in totaal 12 miljoen aangiftes. Veel mensen die geen brief ontvangen, doen toch aangifte.

Nederlanders die een brief hebben ontvangen, moeten voor 1 april aangifte doen. Mensen die geen aangifte doen en geen uitstel hebben aangevraagd, krijgen eerst een herinnering en lopen daarna risico op een boete.

De woordvoerder verwacht dat drie miljoen Nederlanders uitstel aanvragen, dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar.

App

Dit jaar kunnen Nederlanders voor het eerst aangifte doen met behulp van een app, die beschikbaar is voor iOS en Android. Het betreft een proef van de Belastingdienst.

Er zijn maximaal 200 duizend downloads beschikbaar. De app is tot en met vorige week donderdag 63 duizend keer gedownload; 13 duizend Nederlanders hebben daadwerkelijk met de app hun aangifte ingediend.

De app is alleen geschikt voor mensen die geen eigen woning, onderneming of bijzondere aftrekposten hebben. Er kunnen geen gegevens worden aangevuld of gewijzigd.

Tips om minder belasting te betalen | Belastingtips voor woningeigenaren | Belastingtips voor spaarders en beleggers | Belastingtips voor zzp'ers