Verzekeraars Delta Lloyd, Brand New Day en Aegon overtreden het provisieverbod bij de verkoop van collectieve pensioenregelingen.

Dat stelt Follow The Money na onderzoek in samenwerking met Tros Radar en Woekerpolisproces maandag.

De pensioenverzekeraars bieden bedrijven een korting op de premie in het eerste jaar. Delta Lloyd schrijft in e-mails dat de korting bedoeld is "om jouw relatie tegemoet te komen in de kosten die hij maakt bij het aangaan van het nieuwe pensioencontract".

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bevestigt tegenover Follow The Money dat de korting in strijd is met het provisieverbod. Verzekeraars mogen tussenpersonen niet meer betalen voor het aanbrengen van klanten, ook niet indirect.

Korting

Uit een offerte van Delta Lloyd blijkt dat de korting 3 procent van de jaarpremie bedraagt. Het risico bestaat dat werkgevers zich laten leiden door de korting in plaats van het beste product.

Delta Lloyd laat weten sinds 2009 korting te bieden en benadrukt dat het een uitkering aan de werkgever betreft en geen provisie. De verzekeraar zegt wel te kijken naar de nieuwe opvatting van de AFM en waar nodig zijn producten aan te passen.

Brand New Day is ook van mening dat de korting niet in strijd is met de wet. Aegon zegt wel eens een commerciële korting te geven, maar stelt dat het niet bedoeld is voor een tussenpersoon.

Zwitserleven, onderdeel van SNS Reaal, zegt gestopt te zijn met het aanbieden van korting na afstemming met de AFM.

SP-Kamerlid Arnold Merkies laat weten dat hij vragen heeft gesteld naar aanleiding van de berichtgeving omtrent het overtreden van het provisieverbod. 

Dit moet u weten over het provisieverbod