De duurste straat in Nederland is de Groot Haesebroekseweg in Wassenaar. Een gemiddeld optrekje in die straat kost een slordige 2,3 miljoen euro, oftewel zo'n 5900 euro per vierkante meter woonoppervlak.

De Konijnenlaan in diezelfde gemeente staat met 5750 euro op de tweede plaats, concludeert statistiekbedrijf Calcasa donderdag na onderzoek.

Het aantal woningen dat duurder is dan een miljoen euro nam vorig jaar met 6,1 procent af naar 31 duizend. Miljonairshuizen waren gemiddeld 1,3 miljoen euro waard, 1,1 procent minder dan een jaar eerder.

Die daling is wel lager dan die van alle woningen in Nederland, die gemiddeld 1,9 procent minder waard werden, stellen de onderzoekers.

Duurste buurt

Wassenaar herbergt niet de duurste buurt van Nederland. Die is te vinden in Aerdenhout. In Aerdenhout-Zuid kost een huis gemiddeld 1,9 miljoen euro, oftewel 5100 euro per vierkante meter. Op de Amsterdamse Keizersgracht zijn de meeste miljoenenwoningen in één straat te vinden: 205. Kapitaalkrachtige kopers zijn in die straat klaar voor 4.750 euro per vierkante meter.

In de regio's Utrecht en Groot-Amsterdam hebben kopers het meeste kans een miljonairshuis tegen te komen. Vooral in de Gooi- en Vechtstreek staan er veel: 6,1 procent van het totaal in Nederland.