De zorgpremie kan omlaag als zorgverzekeraars niet meer verplicht de kosten hoeven te vergoeden van zorgaanbieders waar ze geen contract mee hebben.

Omdat zorgverzekeraars nu ook voor niet-gecontracteerde zorg 75 tot 80 procent van het gebruikelijke tarief moeten vergoeden, blijft de premie onnodig hoog.

Dat staat in een woensdag gepubliceerd advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan het ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast zouden zorgaanbieders hiermee meer geprikkeld worden om goede zorg te leveren.

Volgens de woordvoerster kan zorgverspilling op deze manier tegen worden gegaan.

''Verzekeraars hebben een zorgplicht, voor iedereen moet er voldoende zorg in de regio blijven. Maar het is niet zo dat een verzekeraar de zorg van bijvoorbeeld twintig fysiotherapeuten in dezelfde wijk hoeft te vergoeden.’’

Wetswijziging

Om deze adviezen door te voeren, is een wetswijziging nodig. Een voorstel hiervoor ligt al bij de Tweede Kamer, zo meldt een woordvoerster van de NZa.

Zorgverzekeraars maken jaarlijks afspraken met zorgverleners over prijs en kwaliteit.

Op dit moment kunnen mensen al kiezen of ze een polis nemen met vrije zorgkeuze of niet. Bij een restitutieverzekering kunnen Nederlanders zelf hun zorgaanbieder kiezen, maar daar staat wel een hogere premie tegenover.

Verzekerden met een naturaverzekering moeten zelf een deel van de kosten betalen als zij niet naar de zorgverlener gaan waarmee de verzekeraar afspraken heeft gemaakt.

Zie ook: Huisarts kijkt niet naar vergoeding zorgverzekering | 'Consument let te veel op zorgpremie'