De fraude in het betalingsverkeer heeft vorig jaar geleid tot een schadepost van 33,3 miljoen euro, een afname van bijna 60 procent ten opzichte van 2012.

Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de kosten door fraude in het betalingsverkeer dalen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland.

De schade als gevolg van skimming, het stiekem kopiëren van bankpassen, is met 76 procent gedaald naar 6,8 miljoen euro. Vooral het blokkeren van bankpassen buiten Europa blijkt hieraan te hebben bijgedragen. In de tweede helft van 2013 bedroeg de schade nog geen miljoen euro.

Internetbankieren

Fraude met internetbankieren levert een kostenpost van 9,6 miljoen euro op, een afname van 72 procent. Banken zijn eerder in staat om fraude te herkennen en consumenten zijn zich inmiddels meer bewust van eventuele risico's.

Phishing, het proberen te ontfutselen van bankgegevens via e-mail, is de grootste schadepost. Malware volgt op de tweede plaats.

Fraudepogingen

Ondanks de daling blijft de dreiging van fraude met internetbankieren hoog, waarschuwen beide organisaties. Dat komt door het blijvend hoge aantal fraudepogingen.

"Boeven proberen met steeds grotere inventiviteit rekeningen van burgers te kraken", aldus Chris Buijink, voorzitter van de NVB. Ook maken criminelen graag gebruik van de onzekerheid van consumenten door in te spelen op zaken die op dat moment in het nieuws zijn, zoals ddos aanvallen en de overgang naar IBAN.

Of de schade vergoed wordt, is afhankelijk van de inspanning van de consument om risico's te vermijden. Beide organisaties hebben daar geen cijfers van, omdat banken dat zelf bijhouden.