Het Bureau Krediet Registratie (BKR) wil gemeenten helpen bij het signaleren van schulden bij hun bewoners. Het heeft hiervoor bij het ministerie van Sociale Zaken een subsidieaanvraag ingediend.

Dat heeft directeur Peter van den Bosch maandag gezegd op BNR. Met de subsidie wil BKR met een aantal gemeenten een proef beginnen waarbij de gemeenten in een vroeg stadium worden gewaarschuwd als mensen hun rekeningen niet meer betalen.

Dat moet het aantal mensen in de schuldhulpverlening terugdringen. De stichting BKR registreert achterstanden bij banken, verzekeraars, postorderbedrijven en energieleveranciers.

Een soortgelijk project in Amsterdam in 2008 leverde dertig procent minder huisuitzettingen op. Dat was toen alleen gebaseerd op afspraken met woningcorporaties.

"Wij willen dit echt naar een landelijk niveau tillen en ervoor zorgen dat er een systeem komt dat gegevens uitwisselt, zodat het niet geheel afhankelijk is van een aantal plaatselijke initiatieven", aldus Van den Bosch tegen de radiozender.

Van den Bosch denkt dat BKR groen licht krijgt van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA). BKR wil over een aantal weken met de proef van start gaan.