De inflatie is in februari gedaald naar 1,1 procent.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Voor de tweede maand op rij daalt de inflatie met 0,3 procentpunt.

In januari bedroeg de inflatie nog 1,4 procent, het laagste niveau sinds juni 2010.

De daling van de inflatie komt vooral doordat de benzine goedkoper was dan een jaar eerder. "De benzineprijs daalt al een tijdje, door de dalende olieprijs. Dat fenomeen is in heel Europa zichtbaar", verklaart een woordvoerder van het CBS.

Groente

Ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een drukkend effect op de inflatie. Vooral verse groenten en fruit waren goedkoper dan een jaar eerder. "Door een zachte winter is de oogst beter. Daarnaast hebben tuinders minder hoeven stoken, wat scheelt in de kosten."

Volgens de Europese meetmethode bedroeg de inflatie in Nederland in februari 0,4 procent. Het verschil komt met name doordat het CBS ook rekening houdt met de kosten voor de eigen woning. "Door de prijsontwikkeling van de huren ligt ons percentage hoger", verklaart de woordvoerder.

De gemiddelde inflatie is in de eurozone 0,8 procent. Het is voor het eerst sinds september 2012 dat de Nederlandse inflatie weer onder het gemiddelde in de eurozone uitgekomen is.

Inflatie

"De lage inflatie is gunstig voor de consument, die goedkoper boodschappen kan doen. Voor huizenbezitters is het minder voordelig, omdat inflatie zorgt voor een afname van de reële waarde van de schuld."

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde deze week een inflatie van 1,5 procent voor zowel 2014 als 2015. Het CBS doet geen voorspellingen, maar geeft aan dat we nog aan het begin van het jaar zitten en nog van alles kan gebeuren.

"In deze economische tijd is vaak sprake van een lage inflatie. Dat kan veranderen als de economie weer trekt. Maar als de onrust in Oekraïne en Rusland gevolgen gaat hebben voor onze olie of gas, kan dat ook van invloed zijn."

Vijf vragen over inflatie