Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) roept Nederlanders die een beleggingsverzekering hebben, op om goed te kijken of er inmiddels geen betere alternatieven voor hun polis op de markt zijn gekomen.

De organisatie lanceert vrijdag een internettool waarop mensen zelf kunnen kijken hoeveel hun beleggingsverzekering naar verwachting aan het einde van de looptijd zal opbrengen.

Tussen 1993 en 2012 zijn in Nederland ruim 7 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht. Voor veel van de destijds afgesloten beleggingsverzekeringen bestaan nu betere alternatieven. Maar uit onderzoek van het Nibud blijkt dat veel mensen nauwelijks interesse hebben in het financiële verloop van hun verzekering. ''Men heeft wantrouwen jegens de aanbieder en weet vaak niet dat een hersteladviesgesprek gratis is.''

Nibud-directeur Gerjoke Wilmink vindt dat mensen ''een dief van de eigen portemonnee'' zijn als ze geen gratis adviesgesprek aanvragen. Een kwart van de bezitters die wel op gesprek is gegaan, ging er financieel op vooruit, zegt zij.

''Het Nibud wil voorkomen dat de consument straks teleurgesteld is, terwijl hij in veel gevallen nu nog iets kan ondernemen. We gaan ook de aanbieders vragen nog actiever hun klanten te benaderen en duidelijker te vertellen dat het gesprek gratis is en wat het de klant kan opleveren'', aldus Wilmink.

Lees meer over geldzaken op NUgeld