Het provisieverbod heeft hypotheekadviezen aanzienlijk goedkoper gemaakt.

De kosten hiervan gingen met gemiddeld 20 procent omlaag, doordat adviseurs de concurrentie met elkaar moesten aangaan, zo meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) maandag op basis van eigen onderzoek.

De tarieven voor het advies gingen in ongeveer een jaar tijd omlaag van 2.166 euro, naar 1.749 euro.

De toegenomen concurrentie is volgens de AFM het gevolg van het provisieverbod dat sinds januari vorig jaar geldt.

Prijs

''Je moet je als consument niet blindstaren op de prijs, want de kwaliteit van het advies is doorslaggevend. Maar deze prijsdaling door toegenomen concurrentie is natuurlijk goed nieuws voor de consument'', stelt Michiel Denkers, hoofd toezicht bij de AFM.

Het doel van het provisieverbod is om adviseurs van complexe financiële producten onafhankelijk en in het belang van de klant te laten opereren.

Volgens de toezichthouder onderhandelt bijna 30 procent van de hypotheeksluiters over de prijs van het advies. In 2011 en begin 2012 was dit nog 20 procent. ''We zien dat verdere duidelijkheid over de kosten van advies tot een actievere rol van de consument leidt'', aldus de AFM.

provisieverbod 

Het provisieverbod voor complexe financiële producten heeft volgens de toezichthouder nauwelijks geleid tot een toename van het aantal 'doe-het-zelvers' onder hypotheeksluiters. Nog geen 2 procent van de consumenten sluit zonder advies een hypotheek af.

De meeste consumenten sluiten hun hypotheek nog steeds af via een zelfstandig adviseur, op afstand gevolg door banken en hypotheekketens.

Lees ook: Meer hypotheken aangevraagd in januari | Zeven vragen over het provisieverbod | Meer over wonen op NUgeld