Veel Nederlanders die recent van zorgverzekeraar zijn gewisseld kunnen hun zorgkosten van vorig jaar niet meer opvragen.

Voormalige klanten van verzekeraars als Achmea, Menzis en Zorg en Zekerheid kunnen hun declaraties niet meer online bekijken. Dat heeft de Consumentenbond vrijdag gemeld op basis van een inventarisatie.

De Consumentenbond laakt het afsluiten van persoonlijke pagina's van voormalige klanten door de zorgverzekeraars. Volgens een woordvoerder hebben klanten inzicht nodig in eerder gemaakte zorgkosten.

"Consumenten moeten kunnen zien of ze een declaratie al hebben gedaan en of ze het eigen risico al hebben verbruikt. Sommige klanten hebben bovendien een overzicht van hun zorgkosten nodig voor hun belastingaangifte."

Goed voorbeeld

Volgens de Consumentenbond geeft ASR Verzekeringen het goede voorbeeld. Bij die verzekeraar kunnen voormalige klanten nog vijf jaar lang op hun persoonlijke pagina's inloggen. Ook bij andere verzekeraars hebben klanten nog een tot drie jaar toegang tot de gegevens over hun zorgkosten.

De verzekeraars melden de Consumentenbond in een reactie hun voormalige klanten toegang tot hun declaraties te willen geven. Achmea en Menzis hebben de kwestie op de agenda gezet. Klanten van verzekeraar Zorg en Zekerheid kunnen een overzicht op papier opvragen.

Achmea en Menzis waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

Lees meer over geldzaken op NUgeld