Het is voorlopig niet meer mogelijk om een groene spaarrekening te openen waarop belastingvrij kan worden gespaard. 

Vergelijkingssite Geld.nl meldt dat de banken die dergelijke rekeningen aanbieden een klantenstop hebben ingesteld.

Tot voor kort was het mogelijk om een door de overheid erkend groen deposito of spaarrekening te nemen waarmee tot maximaal 56.420 euro belastingvrij kon worden gespaard. Rabobank, ING en ABN AMRO boden dergelijke rekeningen tot eind vorig jaar aan.

De banken zijn echter verplicht minimaal 70 procent van het spaartegoed te investeren in de door de overheid erkende groenprojecten. Dat zou niet lukken vanwege het beperkte aantal projecten en een te hoog spaartegoed. Er is te veel animo voor de rekeningen.

Groen sparen

"Er komt meer geld binnen dan geïnvesteerd kan worden", zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. Fiscaal vriendelijk groen sparen is daarom nu nergens meer mogelijk.

"Om de fiscaliteit niet in gevaar te brengen, is besloten tot een tijdelijke openings- en inlegstop. Dit is in het verleden vaker gedaan", meldt een woordvoerder van de Rabobank.

De vergelijkingssite noemt beleggen als alternatief. "Hierbij geldt dat het vermogen alleen is vrijgesteld in box 3, als het wordt belegd door instellingen die een zogenoemde Groene Verklaring hebben gekregen van de overheid."\

Lees meer over sparen op NUgeld.nl