Goede doelen zijn bang dat ze minder inkomsten krijgen als de rekeningnummers straks worden vervangen door een Europees IBAN-nummer met achttien tekens. 

Mensen kunnen de lange cijferreeks niet onthouden, denken brancheorganisatie VFI en Giro 555. Dat schrijft het AD donderdag.

Zo'n vijftig goede doelen hebben nu een kort en soms mooi klinkend rekeningnummer. Giro 999 van stichting Vluchteling verandert op 1 februari echter in NL48 INGB 0000 0009 99.

De branchevereniging wil nu met banken afspraken maken om "de schade tot een minimum te beperken", zegt directeur van VFI Gosse Bosma in de krant. ''Het gaat om naar schatting 50 goede doelen met soms mooi klinkende gironummers, denk bijvoorbeeld aan Giro 555.''

De branche wil dat mensen die toch het korte rekeningnummer blijven gebruiken, op hun computer het juiste nummer te zien krijgen.

Gelobbyd

De hulporganisaties achter Giro 555 hebben al twee jaar tevergeefs gelobbyd bij banken om hun verkorte rekeningnummer te behouden. "Giro 555 is een icoon", zegt een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties in het AD. "Als het nummer in beeld komt, weet je dat er iets ergs aan de hand is en dat er actie nodig is."

SHO heeft de hulp van het publiek ingeroepen om het nieuwe lange IBAN-nummer voor 555 makkelijk te onthouden. SHO vraagt 'ezelsbruggetjes' te melden via e-mail of Facebook. De beste inzenders krijgen een T-shirt van Giro555.

Vanaf 1 februari gaat het betalingsverkeer alleen nog via de nieuwe IBAN-nummers. Door dat nieuwe betalingsverkeer kan in het hele eurogebied op dezelfde manier betaald worden.

Zie ook: Wat betekent IBAN voor u?