De energiekosten vallen in 2014 op jaarbasis ongeveer 5 euro lager uit voor het gemiddelde huishouden. Een paar maanden geleden werd nog een veel grotere daling voorzien.

Dat blijkt uit een inventarisatie van energievergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld.nl. Verwacht werd dat de energietarieven met 50 tot 60 euro zouden dalen, omdat de netwerktarieven omlaaggaan.

"Door hogere belastingen worden die lagere netwerktarieven echter weer grotendeels tenietgedaan", zo laat Bencom-directeur Ben Woldring dinsdag weten aan NU.nl. Bencom is het moederbedrijf van de vergelijkingssites.

De verwachting was dat de energietarieven zelf met enkele tientjes zouden dalen en de netwerktarieven met gemiddeld ongeveer 30 euro.

Naar nu blijkt, blijft energie ongeveer even duur. De energiebelasting stijgt tegelijkertijd met 15 euro, terwijl de Opslag Duurzame Energie (ODE) met 10 euro verhoogd wordt. Ongeveer een derde van de stroom- en gasrekening van consumenten bestaat uit deze belastingen.

Netbeheerders

In oktober maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend dat de tarieven die netbeheerders aan hun consumenten en bedrijven in rekening brengen, de komende drie jaar sterk worden verlaagd.

Dat zou voor consumenten en bedrijven in totaal een besparing van zo’n 2 miljard euro moeten opleveren, maar dat valt in de praktijk dus tegen.

De twee grootste energiebedrijven, Essent en Nuon, hebben inmiddels hun tarieven voor 2014 bekendgemaakt. Bij Essent gaan de tarieven volgend jaar op jaarbasis met 4 euro omlaag, waarvan 3 euro voor stroom en 1 euro voor gas. Bij Nuon daalt de prijs voor elektriciteit met 8 euro, maar stijgt tegelijkertijd het gastarief met 8 euro.

"Dit zijn alleen de standaardtarieven van de twee grootste partijen, maar dat zegt genoeg", aldus Woldring. "De grote energie-aanbieders houden elkaar goed in de gaten, zo proberen ze overstappen te ontmoedigen."

Recordaantal overstappers

Toch was er volgens Woldring een recordaantal overstappers in 2013. "Dit aantal is gestegen met 14 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en dat was ook al een recordjaar met in totaal 1,8 miljoen overstappers. De ACM-campagne 'Niets doen kost je poen' lijkt aan te slaan."

Overstappen loont dan ook, volgens de internetondernemer. "Met overstappen kun je tot 300 euro besparen. En ook als je niet overstapt, is het slim om bij een contractverlenging aan te dringen op de korting die nieuwe klanten ook vaak krijgen."

Sinds de energiemarkt in 2004 werd vrijgegeven, stijgt het aantal mensen dat overstapt. In 2013 stapten 36 procent meer mensen over dan het gemiddelde over de jaren 2009 tot en met 2012, zo blijkt uit gegevens van de vergelijkingssites.

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl