Nederlanders hebben vooralsnog weinig belangstelling voor een goedkope zorgverzekering met weinig keuzevrijheid.

In plaats daarvan kiezen meer mensen voor een dure verzekering met maximale vrijheid, zodat ze zelf kunnen kiezen in welk ziekenhuis of welke kliniek ze behandeld worden.

Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag na een rondgang langs verzekeraars.

Dit jaar hebben voor het eerst vrijwel alle grote zorgverzekeraars een 'selectieve' polis op de markt gebracht. Met zo'n verzekering kunnen mensen - in ruil voor een lagere premie - alleen terecht bij instellingen die een contract met de verzekeraar hebben.

Met de goedkopere polissen hopen verzekeraars marktaandeel te winnen, onder meer onder jongeren.

Selectieve Polis

Volgens vergelijkingssites kiezen echter maar weinig Nederlanders voor zo'n polis. "Wij zien dat 9 procent van de mensen die overstappen via onze site kiezen voor een selectieve polis", zegt Edmond Hilhorst, oprichter van Independer, de marktleider onder de vergelijkingssites voor verzekeringen. "Dat vinden wij beperkt."

Ook Betch.nl, een nieuwe partij op de vergelijkingsmarkt, ziet dat verzekeringen met maximale keuzevrijheid het nog altijd winnen van de goedkopere varianten.

Keuzevrijheid

Zorgkiezer.nl zegt dat consumenten dit jaar bewust bezig zijn met keuzevrijheid. "Een aantal overstappers, ongeveer een op acht, vindt het niet erg om keuzevrijheid in te wisselen voor een korting op de premie en kiest voor een goedkope, selectieve polis", aldus een woordvoerder tegenover NU.nl.

"Daarnaast zien we ook meer mensen die bewust gaan voor 100 procent keuzevrijheid en daarvoor ook iets meer willen betalen. We zien een lichte toename in het aantal mensen dat kiest voor een restitutiepolis."

Verzekeraars

De middelgrote verzekeraar ONVZ, die zich bewust richt op polissen met vrije keuze, zegt dat het aantal telefoontjes dit jaar een 'all time high' bereikt.

Internetverzekeraar Ditzo, eigendom van ASR, wil in de krant nog niet vooruitlopen op het aantal overstappers. Bij Univé, dat juist relatief weinig mensen verzekert met een vrije zorgkeuze, melden zich ook flink meer mensen die een uitgebreide verzekering willen.

Lees meer over zorgverzekeringen op NUgeld.nl
Tips voor het vergelijken van zorgverzekeringen