Bijna een jaar na invoering van het provisieverbod is de Autoriteit Financiële Markten (AFM) redelijk tevreden over de werking ervan. 

Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag.

Sinds januari moeten hypotheekverstrekkers en tussenpersonen apart advieskosten in rekening brengen aan de consument. Zij mogen die kosten niet meer verrekenen in de prijs van de financiële producten die zij verkopen.

In de zomer zei AFM-voorzitter Theodor Kockelkoren dat er nog steeds misstanden waren rond het provisieverbod. Sommige spelers op de markt brachten kosten in rekening voor diensten waarvoor al was betaald.

Verbeteringen

De AFM heeft afgelopen maanden veel informatie ingezameld en met partijen gesproken. ''Marktpartijen hebben dit jaar begrijpelijkerwijs moeten zoeken naar een goede invulling van deze norm'', stelt de toezichthouder.

Inmiddels hebben de meeste partijen de nodige aanpassingen doorgevoerd, maar er is volgens de AFM nog steeds ruimte voor verbeteringen.

Niet zaligmakend

Banken en verzekeraars houden ruimte om een deel van de advieskosten niet in rekening te brengen, maar te verwerken in de hypotheekrente. Het model waarmee ze hun kosten berekenen is niet zaligmakend, zegt een woordvoerder van de AFM in het Financieele Dagblad.

Het provisieverbod is juist ingevoerd om voor klanten helder te krijgen wat de advieskosten voor bijvoorbeeld een hypotheek zijn. 

Aan de regels

Verder lijken banken en verzekeraars zich "redelijk" aan de nieuwe regels te houden. Zo vragen deze financiële instellingen bijvoorbeeld minder voor een hypotheekadvies dan onafhankelijke adviseurs. Terwijl verzekeraars en banken toch dezelfde kosten zouden hebben.

Adviseurs moeten zich niet op de tarieven van hun tegenpartij richten, maar op hun eigen bedrijfsvoering, benadrukt de toezichthouder in de krant.

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl