Nederlanders hebben dit weekeinde voor kerst zeker 15,9 miljoen pinbetalingen gedaan met hun pinpassen en creditcards. Dat zei zondagavond een woordvoerster van Betaalvereniging Nederland.

Zaterdag, vier dagen voor kerst, werden er tot middernacht in totaal 11,8 miljoen pinbetalingen gedaan.

Zondag registreerde de vereniging bij de grootste pinverwerkers tot 17.00 uur nog eens ruim 4,1 miljoen transacties. Dat aantal zal zondagavond nog wat stijgen.

Het aantal pinbetalingen lag zowel op zaterdag als op zondag een paar honderdduizend transacties lager dan vorig jaar in het weekend voor Kerstmis. 

Vorig jaar was er na het weekend echter nog maar één dag over om kerstinkopen te doen. Nu zijn dat er twee, waardoor het winkelen over meer dagen verspreid wordt. Bovendien zullen veel mensen tot maandag of dinsdag wachten voor het inslaan van de versproducten, aldus de woordvoerster.

Drukste momenten

Op zaterdag was het het drukst tussen 14.30 en 15.00 uur, toen per seconde 457 transacties werden verricht. Ook op zondag werden op dat tijdstip de meeste betalingen verricht, maar toen waren het 'slechts' 235 pintransacties per seconde.

De organisatie verwacht maandag de miljardste pintransactie in de supermarktbranche sinds de invoering van het pinnen in 1989.