De route die de meeste studenten afleggen om een universitair masterdiploma te halen kostte vorig jaar 148.000 euro.

Dat meldt het CBS dinsdag. Het Centraal Bureau voor de Statistiek noemt dit de 'standaardroute' waarbij zittenblijven en studievertragingen meetellen.

Zonder vertraging een universitaire master halen, de nominale route, kost zo'n 15.000 euro minder. Het gaat om uitgaven van de overheid, bedrijven en huishoudens aan onderwijsinstellingen, salarissen en begeleidingskosten van leerbedrijven, aldus het CBS.

Volgens het CBS ontstaat de vertraging vooral in de laatste fase.

Beweeg de cursor over het diagram om de bedragen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ondanks een sneller gemiddeld studietempo zijn de totale kosten van een universitair masterdiploma in veertien jaar tijd ruim anderhalf keer zo hoog geworden.

Het geld wordt besteed aan onder meer lesgeld, collegegeld, salaris en begeleidingskosten van leerbedrijven. Het betreft hier niet alleen de kosten tijdens de universitaire studie. Ook de kosten van de basisschool en de middelbare school zijn meegenomen.

In een eerste uitleg zegt een woordvoerder van het CBS dat de stijging waarschijnlijk door de inflatie en hogere loonkosten komt. "Die vormen toch de hoofdmoot van de kosten."

Kosten

In 1998 lagen de totale kosten nog op een kleine 96 duizend euro. Dat is gestaag opgelopen tot 152 duizend euro in 2010. Sindsdien schommelt het rond de 148 duizend euro.

Dat de kosten toenemen is opmerkelijk omdat het studietempo wel omhoog is gegaan. In 2002 rondde nog maar een op de zes studenten een bacheloropleiding binnen de drie jaar die daarvoor staan af. In 2009 was dat al een kwart.