Bijna 40 procent van de afgestudeerden geeft de studieschuld niet op bij een hypotheekaanvraag. Die informatie is van belang voor hypotheekverstrekkers voor een verantwoorde berekening van de hoogte van de hypotheek.

Dat zegt het BKR zondag. Uit onderzoek van het BKR blijkt dat veel afgestudeerden niet weten dat ze de studieschuld moeten melden. 

Bijna 15 procent van de ondervraagden meldt de studieschuld niet omdat zij op dat moment de studieschuld nog niet aan het aflossen zijn. Sommigen melden de studieschuld bewust niet. 

Van de ondervraagde afgestudeerden met een studieschuld vindt 46 procent dat de studieschuld geregistreerd zou moeten staan. Alleen dan kan de maandlast duidelijk worden.

Gemiste kans

Peter van den Bosch, algemeen directeur BKR, vindt het een gemiste kans als minister Jet Bussemaker (Onderwijs) registratie niet bij haar plannen voor een nieuw leenstelsel betrekt. Door de invoering van het sociale leenstelsel gaan studenten steeds meer lenen en zal de schuldenlast voor hen toenemen.

Duitsland, Engeland en de meeste Scandinavische landen registreren studieschulden al langere tijd. In Europees opzicht loopt Nederland dus achter.

BKR is een stichting met een maatschappelijke doelstelling zonder winstoogmerk. In het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI), dat BKR beheert, registreren aangesloten organisaties gegevens over afgesloten kredieten en betalingsachterstanden op kredieten.

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl