Consumenten worden bij reisbureaus vaak te dure reis- en annuleringsverzekeringen aangepraat. Dat stelt de Consumentenbond vrijdag.

Reisbureaumedewerkers bieden regelmatig verzekeringen met de meest uitgebreide dekking aan, terwijl een beperktere verzekering al voldoende is.

De belangenorganisatie liet mysteryshoppers bij honderd bureaus een reis naar Tunesië of Oostenrijk boeken. Bij driekwart van de boekingen werd een reis- en annuleringsverzekering aangeboden die "behoorlijk prijzig" was.

Zo adviseerde Globe Reisbureau in Maastricht een verzekering van 165 euro voor een wintersportreis van tien dagen. Volgens de Consumentenbond is een kortlopende reisverzekering met voldoende dekking al te krijgen voor 81 euro. 

Oververzekerd

Ook waren er reisbureaus die hun klant oververzekerden. De helft raadde vanwege duikplannen een extra dekking voor 'gevaarlijke sporten' aan, terwijl het duiken al in de standaarddekking zit.

De belangenorganisatie adviseert consumenten de verzekeringen daarom goed met elkaar te vergelijken. Ze kunnen daar ook de tijd voor nemen.

Een reiziger kan tot een dag voor vertrek een reisverzekering afsluiten. En dat hoeft ook niet via een reisbureau. 
Een annuleringsverzekering moet binnen zeven tot veertien dagen na de boeking geregeld zijn.

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl