De maximumtarieven die regionale netbeheerders van het elektriciteitsnet mogen vragen, gaan volgend jaar met gemiddeld 7 procent omlaag.

En regionale gasnetbeheerders mogen over de gehele linie zo'n 5 procent minder in rekening brengen voor hun aansluitings- en transportkosten. 

Dit blijkt uit de tariefbesluiten voor 2014 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag heeft gepubliceerd.

Deze tarieven beslaan bij een doorsnee-huishouden een vijfde deel van de totale energierekening. De totale energienota voor een huishouden gaat volgend jaar waarschijnlijk met enkele tientjes omlaag. Dat bleek onlangs al uit een schatting van grote energiebedrijven.

Als gevolg van een voordelige inkoop van energie, pakken ook de variabele leveringstarieven naar verwachting iets gunstiger uit voor de consument. Maar de bedrijven moeten hun definitieve prijzen nog bekendmaken.

Sterk verlaagd

In oktober liet de toezichthouder al weten dat de tarieven komende drie jaar sterk worden verlaagd. Maar wat de consument volgend jaar precies zou moeten betalen, moest toen nog berekend worden.

Brancheorganisatie Netbeheer Nederland heeft al aangegeven dat netbeheerders de tariefsverlaging gaan aanvechten. Zij zijn het niet eens met de redenering van ACM dat hun tarieven omlaag kunnen, omdat zij vanwege een lage rente goedkoper geld kunnen lenen.

Tarief geldt per 2014

ACM bevestigt dat netbeheerders bezwaar en beroep kunnen instellen tegen de tariefbesluiten. Maar ook dan gaan de nieuwe tarieven per 2014 in eerste instantie toch in, stelt de toezichthouder.
 
ACM bepaalt de maximumtarieven voor het netwerk omdat de netbeheerders werken in een markt zonder concurrentie.

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl