Veel bewoners betalen zo veel aan energiekosten dat ze zich letterlijk arm stoken.

Dat stelt de Woonbond tegenover NU.nl.

De Woonbond waarschuwt voor toenemende armoede door hoge energiekosten. Veel bewoners zouden nauwelijks geld overhouden om normaal te leven. Dit blijkt uit een enquête die de Woonbond aan vijfduizend huurders voorlegde.

Een kwart van alle huurders leeft volgens de bond in armoede door de hoge kosten. In steden is dit vaak een derde.

De bond stelt dat huurders 7 procent van hun netto-inkomen uitgeven aan energie. Bij huurders met een laag inkomen gaat het om 10 procent van het totale inkomen.

Verbetering

Gemiddeld betalen huishoudens 115 à 120 euro per maand aan energie. "We weten dat dit beter kan", zo stelt Gerard Jager van de Woonbond. "Dit heeft deels te maken met isolatie van woningen, maar ook het gedrag is voor verbetering vatbaar."

Uit het onderzoek blijken huurders in Groningen het duurst uit te zijn en het grootste deel van hun inkomen uit te geven aan energiekosten. In Purmerend zijn huurders gemiddeld het voordeligst uit dankzij de vele hoogbouw.

Schuldhulpverlening

Tweederde van de huurders maken zich volgens de Woonbond zorgen over of ze de huur nog kunnen opbrengen omdat ze verwachten dat hun inkomens de komende jaren zullen dalen.

Volgens de Woonbond is het in het belang van gemeenten om huurders uit de schulden te houden. "Zij hebben er baat bij om te voorkomen dat mensen in de schuldhulpverlening belanden."

Gemeenten zouden huurders volgens Jager kunnen helpen door een fonds op te richten voor woonlasten. Huurders in de problemen kunnen hier dan een beroep op doen.

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl