De onroerendezaakbelasting (ozb) voor woningen stijgt komend jaar gemiddeld met 2,3 procent. Dat blijkt dinsdag uit de jaarlijkse steekproef van belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH). 

Daarmee zou de stijging iets onder de maximale verhoging van 2,45 procent blijven. Dat percentage hebben gemeenten met het Rijk afgesproken. 

Huiseigenaren moeten meer betalen, ondanks dat de WOZ-waarde van woningen in 2014 gemiddeld 6 procent daalt, stelt VEH.

Gemiddeld draagt een huiseigenaar komend jaar 263 euro af aan zijn gemeente, tegenover 257 euro dit jaar.

De ozb stijgt relatief het hardst in de gemeenten Koggenland met 23 procent, Velzen met 10 procent en Groningen met 9,8 procent. 

Dalers

Maar er zijn ook dalers zoals Beverwijk met een daling van 5,8 procent als koploper. Daarna volgen Hillegom met een daling van 4,5 procent en Westerveld met een daling van 4,3 procent.

Als ook andere woonlasten worden meegerekend (riool- en afvalstoffenheffing), dan betalen mensen met een eigen huis in 2014 gemiddeld 715 euro aan gemeentelijke woonlasten. Dit jaar ging het nog om een bedrag van 707 euro.

Bergen is de duurste gemeente met gemiddelde gemeentelijke woonlasten van 1.038 euro en Tilburg de goedkoopste met gemiddeld 530 euro.

Klik op de gemeente voor meer informatie. De gegevens zijn afkomstig van Vereniging Eigen Huis. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Verdwijnt

VEH wil overigens dat de onroerendezaakbelasting verdwijnt en dat er een andere heffing komt waarbij de lasten ''op evenwichtige wijze worden gedeeld door alle huishoudens''.

Niet het bezit van een woning, maar de omvang of draagkracht van een huishouden kan daarvoor de grondslag zijn.

Zwaarder belast

De belangenorganisatie is het er niet mee eens dat mensen met een eigen huis elk jaar zwaarder belast worden door de overheid. VEH wil daarom een andere heffingsgrondslag. Niet alleen huiseigenaren, maar ook huurders zouden dan meebetalen aan de gemeentelijke voorzieningen die nu uit ozb-opbrengsten worden betaald.

In december peilt de vereniging de mening van huishoudens over de ozb en alternatieven voor deze belasting. De resultaten daarvan worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart bekendgemaakt.

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl