Een op de drie Nederlanders heeft geen geld opzij gezet voor onvoorziene uitgaven, zoals het stukgaan van een wasmachine of auto.

Nog eens 27 procent heeft wel een potje, maar het saldo bedraagt minder dan 3.500 euro. Het Nibud adviseert een buffer van minimaal 3.500 euro voor alleenstaanden en 4.000 tot 5.000 euro voor gezinnen, met of zonder kinderen.

Slechts 21 procent heeft meer dan 5.000 euro; 12 procent heeft tussen de 3.500 en 5.000 euro aan reserve. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim duizend Nederlanders.

Wel zegt 87 procent van de consumenten te sparen, waarvan 38 procent elke maand een vast bedrag. Onder de laagste inkomens geeft 28 procent aan niet te sparen.

Geld

Een ruime meerderheid let op hoeveel geld hij of zij uitgeeft, betaalt rekeningen op tijd en koopt niet op afbetaling.

Bij onvoorziene uitgaven kiest een kwart van de Nederlanders voor rood staan. Ongeveer de helft van de Nederlanders staat weleens rood; 17 procent zelfs regelmatig. Ook vindt 17 procent het moeilijk om rond te komen.

Ruim de helft van de respondenten heeft een creditcard, maar de meesten maken geen gebruik van gespreid betalen. Slechts 1 procent maakt hier altijd gebruik van; 4 procent regelmatig en 15 procent soms.

Budget

De helft van de Nederlanders werkt met budgetten, meestal voor de dagelijkse boodschappen, vakanties en grote uitgaven zoals de aanschaf van een auto.

Een meerderheid is financieel voorbereid op pensioen en minder inkomsten. Twee op de vijf Nederlanders heeft voldoende geld om minimaal zes maanden in hun levensonderhoud te kunnen blijven voorzien als de voornaamste inkomensbron stopt. Een op de tien houdt het nog geen maand vol.

Op de financiële gevolgen van een scheiding is slechts 21 procent voorbereid.

Financieel plannen

Consumenten die meer betrokken zijn bij hun financiën, kunnen beter omgaan met geld. Nederlanders met een inkomen beneden modaal zijn minder bedreven in financieel plannen dan werkenden met een boven modaal inkomen.

Niet-werkenden zijn minder goed in financieel plannen, maar wel beter in het beheersen van de huishoudfinanciën. Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) blijken niet sterk in zowel het dagelijkse management van geld als in beslissingen nemen ten aanzien van financiële producten.

Producten

De meerderheid van de Nederlanders vindt het eigen verantwoordelijkheid om te kunnen rondkomen, maar men verwacht wel dat de overheid en financiële instellingen hen beschermen tegen onverstandige financiële beslissingen.

Bij complexe financiële producten schakelt 44 procent een adviseur in. Bijna de helft kijkt kritisch naar de informatie die hij van financiële instellingen ontvangt; 10 procent doet dat nooit.

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl