De Nederlandse economie ondervindt schade van een te sterke loonmatiging. Nederland blijft achter op de loonontwikkeling vergeleken met de rest van Europa.

Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. Voor de concurrentiepositie van Nederland is het niet noodzakelijk op de rem te trappen, zo schrijft Het Financieele Dagblad zaterdag.

De looninkomsten in de hele eurozone blijven dit jaar nagenoeg gelijk, terwijl Nederlandse lonen er  naar verwacht 2,9 procent op achteruit gaan. Ook in afgelopen jaren waren de gemiddelde looninkomsten in Nederland al minder, vergeleken met de rest van Europa.

Volgens de krant is de daling extra zuur, omdat de btw-verhoging prijzen in Nederland heeft opgestuwd. De zwakke binnenlandse vraag komt ook nog eens extra onder druk te staan.

Hoogleraar Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit stelt in het FD dat met die vraaguitval ook de werkloosheid oploopt. "Dat kan de loonmatiging weer in de hand werken."

Ook stelt Jacobs dat het positieve effect van een loonsverhoging nu sterker zou zijn dan het negatieve effect. Hoogleraar Lex Hoogduin van de Universiteit van Amsterdam berekende dat de lonen jaarlijks juist gemiddeld 3 tot 3,5 procent zouden kunnen stijgen.

Alles over uw portemonnee op NUgeld.nl