Nederlandse miljonairs zijn positiever gestemd over de economie en hun eigen vermogen dan een jaar geleden.

Dat blijkt donderdag uit het Dutch Wealth Report van Van Lanschot. Het onderzoek is uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Nederlandse miljonair is bovendien duidelijk optimistischer over de economie, het eigen vermogen en de eigen zakelijke situatie dan de gemiddelde Nederlander.  

Hoewel de miljonair sinds de crisis meer is gaan sparen en minder is gaan beleggen, lijkt de toestroom naar sparen zich te stabiliseren. 

De bezittingen van miljonairs bestaan voor bijna 60 procent uit aandelen en obligaties, terwijl 13 procent uit spaar- en banktegoeden bestaat. Bij de gemiddelde Nederlander ligt die verhouding juist andersom.

Ruim de helft van de miljonairs ziet aandelen als de meest kansrijke beleggingscategorie. Onroerend goed komt op de tweede plaats. Voor iets meer dan de helft van de miljonairs is vermogensbehoud belangrijker dan groei van het vermogen.

Een op de honderd

In Nederland is ruim een op de honderd huishoudens miljonair. Gemiddeld bezitten zij bijna drie miljoen euro, terwijl de gemiddelde niet-miljonair 56 duizend euro aan vermogen heeft. Meer dan de helft van de miljonairs heeft een belangrijk deel van zijn vermogen verdiend met een eigen bedrijf. 

Het inkomensverschil is overigens veel kleiner dan het vermogensverschil. Het gemiddeld besteedbaar jaarinkomen van miljonairs ligt met 93 duizend euro drie keer zo hoog als dat van de 'gewone' Nederlander.

De hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens zijn gemiddeld ouder dan de hoofdkostwinners van niet-miljonairshuishoudens. Gemiddeld zijn miljonairs 59 jaar. Nog geen zes procent van de miljonairs is jonger dan veertig jaar, terwijl bijna drie kwart vijftig jaar of ouder is.

Miljonairsdichtheid

Blaricum kent met tien procent de hoogste miljonairsdichtheid, gevolgd door Bloemendaal, het Noord-Hollandse Laren en Wassenaar.

Spijkenisse telt met 0,2 procent de minste miljonairs, maar ook in de Zuid-Limburgse gemeenten Landgraaf, Kerkrade en Brunssum is het aantal miljonairs met 0,3 procent dun gezaaid.

Iets meer dan vijf procent van de miljonairshuishoudens is te vinden in een huurwoning. Dat geldt voor 45 procent van de niet-miljonairs. Bijna de helft van de miljonairs heeft een koopwoning met een waarde van een half miljoen euro of meer, tegenover slechts drie procent van de niet-miljonairs. 

*Over de gemeenten Millingen aan de Rijn, Vlieland en Schiermonnikoog zijn geen gegevens beschikbaar
Klik op de gemeente voor meer informatie. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Lees alles over geldzaken op NUgeld