Consumenten weten nauwelijks wat een ziekenhuisbehandeling kost. De Consumentenbond vindt dat kwalijk, omdat duidelijkheid over de prijs onnodig hoge zorgkosten kan voorkomen.

Dat laat de belangenorganisatie vrijdag weten.  

Van tevoren krijgen patiënten geen informatie over de prijs. En achteraf regelt het ziekenhuis de betaling rechtstreeks met de zorgverzekeraar. 

Vanaf 2014 moeten alle zorgverzekeraars hun klanten online een overzicht geven van hun zorgkosten. Als consumenten denken dat er onterechte kosten in de lijst staan, kunnen ze dat melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit. 

"Van consumenten wordt verwacht dat zij doelmatig met zorg omgaan. Achteraf de verzekeringsnota checken is een goed begin, maar zolang je vooraf geen prijsopgave krijgt, hebben we nog een lange weg te gaan", zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.  

Prijsvariatie

Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de prijzen voor ingrepen sterk kunnen variëren. Het trekken van twee kiezen kan 470 tot bijna 900 euro kosten. 

En de prijs voor het verwijderen van een speekselkliercyste varieert van 550 tot 1370 euro. Het is een kleine ingreep die ook door huisartsen gedaan kan worden. 

De belangenorganisatie onderzocht de prijzen van vier veelvoorkomende behandelingen bij 95 ziekenhuizen. 

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl