Mensen die nu een sociale huurwoning in de Randstad gaan huren, zijn gemiddeld duurder uit dan huizenkopers. Per vierkante meter betaalt een huurder een paar euro’s meer.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van een eigen onderzoek.

De krant onderzocht de woonlasten van verschillende woningtypen per vierkante meter in de regio’s Amsterdam, Utrecht en Rotterdam-Rijnmond.

In de regio Rotterdam zouden nieuwe huurders zonder huurtoeslag maandelijks per vierkante meter ruim eenderde meer betalen dan kopers. Het gaat dan om mensen met een inkomen boven de 21.000 euro per jaar, deze groep krijgt geen huurtoeslag.

Amsterdam is uitzondering

Alleen in Amsterdam zijn sociale huurappartementen per vierkante meter goedkoper dan koopwoningen. Daar geldt een prijs van 10,80 euro per vierkante meter, voor een koopwoning komt dat neer op 11 euro. Voor Amsterdamse eengezinswoningen geldt dat niet, die zijn goedkoper om te kopen dan om te huren.

Huurders van vrije sectorwoningen zijn het duurst uit. Zij betalen in alle onderzochte regio’s ongeveer twee keer zo veel als kopers van vergelijkbare huizen.

In Utrecht betaalt een koper maandelijks 7 euro per vierkante meter voor een appartement, terwijl een huurder in de vrije sector 16 euro moet neertellen. De huren van vrije sectorwoningen zijn vooral hoog vanwege de schaarste.

Kopen is goedkoper

"Het heersende beeld dat wonen in een sociale huurwoning goedkoop is en kopen duur, klopt niet meer", bevestigt de Amsterdamse hoogleraar woningmarkt Johan Conijn aan de krant.

Door dalende huizenprijzen en een historisch lage rente, is het kopen van een huis de afgelopen jaren goedkoper geworden. Maar de huren zijn in diezelde periode met gemiddeld 15 procent gestegen.

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl