Student blijft thuis vanwege hoge kamerprijs

Meer dan de helft van de thuiswonende studenten in het hoger onderwijs woont met tegenzin nog thuis. Deze studenten willen graag op kamers, maar vinden een kamer te duur of kunnen maar moeilijk woonruimte vinden.

Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). De bond heeft voor het onderzoek zevenhonderd studenten uit het hoger onderwijs ondervraagd.

"Ik vind het niet vreemd dat studenten uit noodzaak thuis blijven wonen. Door de huidige kamernood eindig je al gauw in een onveilige kamer, of je betaalt de hoofdprijs", zegt LSVb-voorzitter Jorien Janssen.

Ook studenten die wel een kamer hebben, zijn niet positief over de prijs-kwaliteitverhouding van studentenkamers.

Bijna twee derde van de ondervraagden zegt wel eens een kamer te hebben genomen die niet aan de wensen voldeed. De meest gehoorde klacht was de te hoge huurprijs. 

Slechte kwaliteit

Een derde vond de kamer te klein en een kwart zegt dat de woning slecht was onderhouden. Ook was 28 procent niet tevreden over de locatie van de kamer.

Zo'n 12 procent van de ondervraagden betaalde bovendien hoge bemiddelingskosten voor een kamer. En 3 procent van de uitwonende studenten mag zich niet bij de gemeente inschrijven. In veel gevallen is dat in strijd met de wet.

Deze studenten kunnen geen uitwonende beurs aanvragen, terwijl ze wel een hoge huur moeten betalen. Verder heeft 6 procent van deze groep niet eens een huurcontract. 

Huisjesmelkers aanpakken

De bond vindt dat sommige particuliere verhuurders misbruik maken van de kwetsbare positie van studenten. Daarom pleit LSVb voor de strafbaarstelling van huisjesmelkers.

De bond was blij met een eerder voorstel van minister Stef Blok voor Wonen om gemeenten meer mogelijkheden te geven om huisjesmelkers aan te pakken. Maar Janssen is er niet van overtuigd dat de situatie echt is veranderd.

Verantwoordelijkheid

Ze zou graag zien dat gemeenten ook een verantwoordelijkheid krijgen bij het bestrijden van te hoge huurprijzen. Nu moeten huurders de kwestie zelf aankaarten bij een door de overheid ingestelde huurcommissie. 

Ze kunnen met een speciaal puntensysteem uitrekenen wat hun verhuurder maximaal mag vragen voor een woning. 

Grote stap

Janssen legt uit dat het voor studenten een grote stap is om dat te doen, omdat ze de relatie met hun huisbaas op het spel zetten.

"Een student durft niet zomaar naar de rechter te stappen. Bovendien heb je vaak weinig in te brengen, want een huisbaas vindt voor jou zo tien anderen", legt Janssen uit. Ook zou de huurcommissie niet altijd even goed bereikbaar zijn.

"Een te hoge huurprijs is pas onwettig als de huurder er een probleem van maakt. Wij willen graag dat het puntensysteem juridisch bindend wordt."

Tip de redactie