De voor volgend jaar geplande verlaging van de eerste belastingschijf levert inkomens vanaf 1.650 euro (bruto) maandelijks 12,50 euro netto voordeel op ten opzichte van de oorspronkelijke Prinsjesdagplannen. Vanaf 4.250 euro gaan mensen inleveren.

Dat blijkt dinsdag uit berekeningen van de leverancier van salarissoftware SalarVanaf een inkomen van 1.650 euro blijft het voordeel gelijk.

De PvdA, VVD en de oppositiefracties van D66, ChristenUnie en SGP bereikten afgelopen vrijdag een akkoord over aanpassingen in de begroting voor volgend jaar.

Daarbij werd onder meer besloten om de eerste belastingschijf te verlagen van 37 naar 36,25 procent, met als doel om op korte termijn de bestedingen te stimuleren. Die aanpassing kost de overheid 1,5 miljard euro.

>Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Salar. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Door de afbouw van de loonheffingskorting gaan mensen met een inkomen van 4.250 euro bruto per maand of meer erop achteruit. Dat verschil loopt op tot 52 euro netto minder salaris per maand vergeleken met huidige nettolonen.

In de oorspronkelijke plannen moesten inkomens vanaf ongeveer 3.750 euro salaris inleveren.

Belangrijkste punten uit het akkoord | Chronologie onderhandelingen
Achtergrond: Vijf vragen over de begrotingsonderhandelingen