De gemeente Den Bosch slaat alarm over woonlasten die voor steeds meer huurders van sociale woningen onbetaalbaar worden.

Door onder andere de hoge huur dreigt een steeds grotere groep mensen in de armoede te belanden, concludeert de gemeente na onderzoek.

In 2010 was voor 21 procent van de Bossche huishoudens de huur onbetaalbaar, dit jaar is dit opgelopen tot 26 procent. In absolute aantallen gaat het om een stijging van 1000 huurders in Den Bosch. Het percentage dreigt te stijgen naar 37 procent in 2018.

Den Bosch noemt de uitkomsten van het onderzoek 'verontrustend'. ''Er moeten met urgentie maatregelen worden genomen. Lokale partijen kunnen dat onmogelijk alleen. Er zijn óók landelijke maatregelen nodig'', staat maandag in een verklaring.

De gemeente denkt aan behoud van het aantal sociale huurwoningen, investeringen in energiemaatregelen en tijdelijke huurverlagingen.

Petitie

De gemeente, corporaties en huurders bieden dinsdag in Den Haag een petitie aan.

Van alle gemeenten in Nederland is Den Bosch naar eigen zeggen een van de eersten die de ontwikkeling van de woonlasten door de jaren heen heeft laten onderzoeken.

De Woonbond zegt dat de uitkomsten van het lokale onderzoek naadloos aansluiten op eerder, landelijk onderzoek. ''Het kabinetsbeleid versterkt de armoede. We maken ons heel ongerust. Dit gaat een heel groot probleem worden.''

De oplossingen die Den Bosch noemt, vindt de Woonbond reële opties. Maar vanwege de verhuurdersheffing is de investeringsruimte bij corporaties nog maar beperkt, constateert een woordvoerder maandag. De Woonbond meent dat de bedrijfslasten bij de corporaties nog omlaag kunnen.

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl