Vermogende Nederlanders die van plan zijn een deel van hun vermogen te schenken, doen dat vooral door de fors hogere eigen bijdrage voor AWBZ-zorg. 

Door een deel van het vermogen te schenken, kan de eigen bijdrage mogelijk verlaagd worden. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd onderzoek van ING Private & Personal Banking.

Sinds dit jaar wordt een hoger percentage van het vermogen meegeteld in de berekening voor AWBZ-zorg. Vermogenden die zorg nodig hebben, betalen hierdoor een flink hogere eigen bijdrage. Een meerderheid van de vermogenden (70 procent) geeft aan te willen schenken voordat zij zelf in een AWBZ-instelling terechtkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat vermogende Nederlanders positief denken over schenken aan kinderen, kleinkinderen of een goed doel. De meerderheid overweegt te schenken aan de kinderen (83 procent) en kleinkinderen (36 procent). Daarnaast overweegt 20 procent een schenking aan een goed doel.

Bij schenkingen aan familieleden is financiële ondersteuning de belangrijkste reden. Maar ook fiscale voordelen spelen een steeds belangrijker rol. Door te schenken tijdens het leven wordt erfbelasting voorkomen.

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl