De Nederlandse overheid zou 36 miljard euro extra belasting kunnen ophalen, door pensioenopbouw nu al te belasten in plaats van op het moment van uitkeren.

Met deze inkomsten kan de economie een zet krijgen. Daarvoor pleit werkgeversorganisatie AWVN dinsdag op het eigen jaarcongres.

"Nu sparen Nederlanders belastingvrij voor hun pensioen en gaan zij pas taks betalen over hun pensioenuitkeringen", legt AWVN-directeur Harry van de Kraats uit.

"Maar als je die omkeerregel versobert en mensen bij pensioensparen belast, speel je zo dertig miljard euro vrij." Nederlandse pensioenfondsen hebben ongeveer duizend miljard euro in kas.

Vakantiedagen

Van de Kraats wil daarnaast dat werknemers een gedeelte van hun opgepotte vakantiedagen opgeven. Die zijn bij elkaar zestien miljard euro waard, en drukken flink op de balans van ondernemingen. "Het geld dat die vrije dagen uitdrukken wordt zo volstrekt onproductief ingezet en kan beter in de economie worden gestoken."

De AWVN zou met de vakantiedagen zes miljard euro willen ophalen. Van de Kraats denkt werknemers te kunnen verleiden tot het opgeven van vakantiedagen door het goed uit te leggen.

"Werknemers gebruiken die dagen immers niet. Als we er dan bij vertellen dat dit geld in de Nederlandse economie wordt gestoken en dat we daar met zijn alleen beter van worden, dan heb je een goed verhaal."

De AWVN zou het vrijgekomen geld willen besteden aan het beroepsonderwijs en duurzame technologie. Een denktank van politici, wetenschappers en maatschappelijke organisaties zou de bestemming echter moeten bepalen.

Lees meer over pensioenen in NUgeld.nl