De autobranche roept de Tweede Kamer in een brandbrief op om af te zien van extra lastenverzwaringen voor automobilisten van in totaal ruim 1 miljard euro.

''Autobelastingen verhogen heeft een sterk negatief effect op het consumentenvertrouwen en op de werkgelegenheid'', stellen de ANWB, de Bovag, de RAI Vereiniging en Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

"De economische schade van accijnsverhoging is al bij herhaling onder uw aandacht gebracht en onze zorgen daarover zijn onverminderd groot."

De belangenbehartigers benadrukken dat dit jaar één van de slechtste jaren voor de autobranche is van de laatste decennia. En als de verschillende belastingverhogingen worden doorgevoerd, kan de sector volgens de organisaties een nieuw dieptepunt in 2014 verwachten.

Belasting

De lastenverhogingen komen bovenop de ruim 20 miljard euro die al via het wegverkeer binnenkomt aan belastingen, benadrukken de organisaties.

Daarmee is Nederland volgens de belangenclubs inmiddels het duurste autoland van de ons omringende landen.

Ongeveer dertig procent van de belastingen die de Nederlandse overheid binnenkrijgt van automobilisten, vloeit ook weer terug naar het wegverkeer. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys in opdracht van de ANWB, waarover De Telegraaf dinsdag schrijft.

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl