De kabinetsplannen hebben in 2014 een nivellerend effect op de lonen ten opzichte van dit jaar. Met name de doorwerkbonus en de loonheffingskorting zorgen hiervoor.

Dat blijkt vrijdag uit berekeningen van Salar, een leverancier van salarissoftware.

Door de verhoging van de loonheffingskorting en de arbeidskorting gaan de lonen van werknemers die in 2014 maandelijks tussen de 500 en 1.500 euro netto verdienen erop vooruit.

Doordat de loonheffingskorting volgend jaar op een nieuwe manier wordt afgebouwd, loopt het netto voordeel bij een brutosalaris vanaf 1.500 euro extra terug.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Salar. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Brutosalarissen tussen de 3.750 en 6.500 euro per maand zijn volgend jaar door deze veranderde afbouw in euro's nadeliger uit dan in 2013. Tot 6.500 euro bruto is dit een nadelig verschil van bijna 64 euro. Daarboven blijft dit voor alle lonen gelijk.

De arbeidskorting is een heffingskorting voor werkenden, en wordt in mindering gebracht op de te betalen belasting en premies volksverzekeringen. Hierdoor betalen werknemers minder belasting.

Doorwerkbonus

Er treedt ook een positief effect op door de invoering van de doorwerkbonus, al is er een gering groep werknemers die hier gebruik van  kan maken. Namelijk alleen de werknemers die op 1 januari 2014 tussen de 60 en 64 jaar oud zijn.

Het voordeel begint bij een brutoloon van 1.350 euro en is op zijn hoogst bij een brutosalaris van 1.750. Vanaf een brutoloon van 2.625 is het voordeel in 2014 weer geheel verdwenen.

Lees alles over geldzaken op NUgeld