
DSW verlaagt zorgpremie
Dat betekent dat de premie over het hele jaar daalt van 1230 naar 1140 euro, een verschil van 90 euro. De Schiedamse zorgverzekeraar heeft dat dinsdag laten weten.
De premies voor de aanvullende verzekeringen van DSW blijven gelijk.
DSW had maandag al gezinspeeld op de premiedaling. Volgens de zorgverzekeraar kunnen de zorgpremies na jaren van stijgingen omlaag door goedkope medicijnen en concurrentie tussen zorgverzekeraars.
Ook de verhoging van het eigen risico van 210 euro vorig jaar tot dit jaar 350 euro heeft geholpen. Anders waren de zorgpremies ten minste 8 euro per maand hoger geweest, aldus DSW.
Op Prinsjesdag had minister Edith Schippers (Volksgezondheid) al gezegd dat de zorgverzekeraars hun basispremie volgend jaar zouden kunnen verlagen. Schippers ging uit van een bedrag van 1226 euro voor 2014. DSW vindt dat bedrag te hoog.
Kosten
Volgens de verzekeraar zijn de kosten voor ziekenhuiszorg en de meeste andere vormen van zorg lager dan het ministerie uitrekent. Alleen over de kosten van geestelijke gezondheidszorg is DSW het eens met het ministerie.
De laatste jaren is DSW steeds de eerste verzekeraar die met de nieuwe premie komt. De komende weken komen de andere verzekeraars met hun premies voor 2014.
Volgens de Consumentenbond houden de zorgverzekeraars onnodig vette reserves aan en maken zij jaarlijks recordwinsten. Zelfs als zij zich aan alle regels voor reserves zouden houden, kunnen de premies gemiddeld met 300 euro per jaar omlaag, meent de consumentenorganisatie, die een petitie is begonnen.
''De Consumentenbond gaat op premiejacht.'' De bond berekende dat de premie voor een gezin met twee kinderen is gestegen van 1938 euro in 2006 naar 3048 euro nu. En voor dat geld is de zorg volgens de bond niet beter geworden: ''Integendeel, de no-claimkorting is afgeschaft, de pakketten zijn uitgekleed en de keuzevrijheid voor zorg is ingeperkt.''
Boos
Belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is boos omdat de berekeningen en aannames van de Consumentenbond 'zeer discutabel' zouden zijn.
Daarnaast laakt de belangenclub dat de bond hiermee verwachtingen wekt bij verzekerden waaraan zorgverzekeraars niet kunnen voldoen. Hierdoor zou de hele zorgsector in een kwaad daglicht worden geplaatst, stelt ZN.
Zorgverzekeraars willen niet onnodig geld in kas houden, schrijft ZN. "Maar we moeten wel toekomstige schokken en extra taken kunnen opvangen."
Zorgverzekeraars krijgen mogelijk de ouderenzorg op hun bord. "Voor een gezonde bedrijfsvoering is het daarom niet verstandig de financiële reserves tot de minimaal vereiste 150 procent te beperken."