Ruim de helft van de nieuwe studenten weet niet hoeveel hij of zij te besteden heeft.

Dat meldt De Telegraaf vrijdag op basis van een peiling door Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB).

De stichting peilde het inzicht in geldzaken bij 170 nieuwe Utrechtse studenten, die half augustus aan de introductieweek mee hebben gedaan.

Ondanks dat meer dan de helft van de studenten onvoldoende inzicht heeft, heeft een derde van de ondervraagden al besloten om extra geld te lenen. En 87 procent van de respondenten geeft aan op kamers te gaan. 

De stichting denkt dat veel van deze studenten hun financiële beslissingen niet goed hebben overwogen. Maar 20 procent van hen heeft van tevoren een overzicht gemaakt van de eigen inkomsten en uitgaven.

Naïef

Volgens directeur van WWJB Thea Hazel-Stals is de tijd om "naïef" te zijn en te denken dat het vanzelf wel goed komt voorbij. "Studeren kost geld. Het is daarom goed dat studenten weten wat deze investering nu precies betekent voor hun uitgaven. Nu en in de toekomst", laat ze aan De Telegraaf weten.

Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), noemt het "zorgwekkend" dat weinig studenten zich druk maken over hun financiën. Hij waarschuwt dat een lening ook gevolgen heeft na het afstuderen.