Inwoners van de zeventien eurolanden hebben hun besteedbaar inkomen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld met een half procent zien stijgen.

Dat maakten het Europees statistiekbureau Eurostat en de Europese Centrale Bank dinsdag bekend. Het is voor het eerst in zeven kwartalen dat de koopkracht weer groeit.

Een kwartaal eerder was nog sprake van een daling in koopkracht van 1,1 procent. De toename is vooral het gevolg van een gemiddeld 0,7 procent hoger inkomen.

Ook vielen de prijzen 0,1 procent hoger uit dan in het vierde kwartaal. De consumptie per hoofd van de bevolking liep in de eerste drie maanden echter terug met 0,1 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Koopkracht

De toegenomen koopkracht leidde niet tot meer aankopen, aangezien huishoudens een minder groot deel van hun besteedbaar inkomen uitgaven. In plaats daarvan besloten huishoudens hun geld op te potten.

Waar huishoudens in het vierde kwartaal nog 12,4 procent van hun reële inkomen op de bank zetten, liep dit in het eerste kwartaal op naar 13,1 procent.

In het eurogebied daalde het totaal geïnvesteerde bedrag in onder meer woningen met 3 procent.

Voorraad

De totale voorraden van materialen en afgewerkte goederen daalde voor het vierde kwartaal op rij. De bedrijfsinvesteringen van de eurozone zijn in het eerste kwartaal van dit jaar ook minder geworden.

De investeringsquote voor bedrijven in de 17 eurolanden bedroeg in deze periode 18,8 procent. In het vierde kwartaal van 2012 bedroeg dit nog 19,5 procent. De investeringsquote is de investeringen in vaste activa (gebouwen en machines) ten opzichte van de toegevoegde waarde.

In de cijfers van Eurostat worden geen specifieke details gegeven over de afzonderlijke eurolanden.

Vertrouwen

Het economisch vertrouwen van ondernemers en consumenten in de eurozone is in juli gestegen. Dat maakte de Europese Commissie dinsdag bekend.

De index die het vertrouwen weergeeft, steeg tot 92,5, van 91,3 een maand eerder. Het cijfer komt overeen met de gemiddelde prognose van economen.

Bedrijfsleven

Bij het bedrijfsleven in de eurozone nam het vertrouwen toe in de industrie, dienstensector en detailhandel. Alleen in de bouw was een daling van het vertrouwen in de economie te zien. Bij het consumentenvertrouwen ging de index voor de achtste maand op rij omhoog, geholpen door optimisme over de arbeidsmarkt en de eigen financiële situatie.

Voor de gehele Europese Unie nam het economisch vertrouwen in juli nog sterker toe. Dat was voor een groot deel te danken aan het sterk toegenomen vertrouwen in Groot-Brittannië.

Het toegenomen vertrouwen in de economie in Europa kan er op wijzen dat de eurozone uit de recessie aan het komen is. In de eurolanden is al zes kwartalen sprake van een gemiddelde krimp.