Huiseigenaren profiteren nauwelijks van de dalende hypotheekrente. De helft van de daling wordt door banken in eigen zak gestoken. 

Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag. De belangenvereniging roept de overheid daarom op een maximum te stellen aan de winstmarges op hypotheken. 

Volgens de VEH is de gemiddelde hypotheekrente met 0,56 procentpunt gedaald tussen mei 2012 en mei 2013. Tegelijkertijd is de winstmarge van banken gestegen met 0,58 procentpunt. De winstmarges zijn hierdoor historisch hoog en hypotheken onnodig duur, aldus de VEH. 

Belangen

De belangenvereniging voor huiseigenaren roept de overheid op in te grijpen. "Al jaren betalen huiseigenaren honderden euro's te veel. VEH vindt de stijgende marge voor banken onacceptabel, juist in een tijd waarin steeds meer huiseigenaren te maken krijgen met huizen die onder water staan", aldus de vereniging. 

De VEH baseert haar berekeningen op de Rentebarometer die de Universiteit van Amsterdam maandelijks berekent voor de belangenvereniging. De barometer geeft de overwinsten weer die banken verdienen op hypotheekrente, bovenop hun normale verdiensten bij het afsluiten van hypotheken.  geld.