Veel consumenten onderschatten de hoogte van de rente die ze moeten betalen als ze rood staan. 

Rentetarieven tussen de 12 en 15 procent zijn gebruikelijk in de markt, maar slechts een op de tien consumenten noemt dit als rentepercentage voor roodstand. Dat meldde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) woensdag.

De toezichthouder baseert zich op onderzoek dat hij liet verrichten onder 511 consumenten. Ruim een derde van de ondervraagden denkt dat de rente voor rood staan lager is dan 6 procent en één op de acht denkt zelfs dat de rente lager is dan 3 procent.

De wettelijk toegestane rente voor rood staan op jaarbasis is 15 procent.

Van de consumenten die wel eens rood staan en geen consumptief krediet hebben, ziet bijna de helft rood staan niet als een vorm van krediet. "Dit is opvallend", stelt de AFM, "omdat roodstand een van de duurdere vormen van lenen is."

Last

Bijna de helft van de Nederlanders staat weleens rood. Van die mensen ervaart bijna de helft dat als "een last". Een derde van hen heeft geprobeerd om minder rood te staan, maar is daar niet in geslaagd. Een meerderheid wil de mogelijkheid om rood te kunnen staan echter niet uitsluiten.

Bijna een derde van de ondervraagden zegt niet zonder 'roodstand' te kunnen. Een op de tien consumenten staat langer dan een maand, of soms zelfs langer dan 3 maanden rood.

Als mensen langer dan een maand rood staan, blijkt hun maandinkomen niet genoeg om het rood staan op te heffen. "Roodstand lijkt dan niet gebruikt te worden om kortstondige schommelingen in het inkomen op te vangen, maar als structurele aanvulling op de bestedingsruimte", aldus de AFM.

Zie ook: 'Banken moeten klanten wijzer maken'

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl