Ondanks de economische crisis lijken vakantiegangers niet te bezuinigen op reisverzekeringen.

Volgens de ANWB zijn er dit jaar tot nu toe juist 11 procent meer reisverzekeringen afgesloten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Ook het Verbond van Verzekeraars signaleert een stijging van het aantal zogeheten aflopende reisverzekeringen, die specifiek voor een vakantie worden afgesloten.

Het aantal doorlopende reisverzekeringen dat wordt afgesloten daalt wel, net als de reisverzekeringen met werelddekking, meldden donderdag woordvoerders van de organisaties. In een verklaring daarvoor houdt de woordvoerder van het verbond een slag om de arm. 

''Het zou zo kunnen zijn dat minder mensen op vakantie gaan, of dat ze minder vaak of ver reizen, maar ook dat ze nog eens kritisch naar hun verzekeringsportefeuille kijken", aldus de zegsman.

Kostbare apparatuur

Volgens een woordvoerster van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) is het afsluiten van een reisverzekering heel verstandig, vooral gezien de kostbare apparatuur die mensen vaak meenemen op reis zoals smartphones, tablets en dure camera's. Een reisverzekering zorgt ervoor dat mensen niet zelf op hoeven te draaien voor de kosten van onder meer diefstal, schade en ziekte.

Bovendien denken mensen vaak dat de zorgverzekering de ongelukken op vakantie ook wel dekt. Maar dat is niet zo, zegt een woordvoerder van de ANWB. ''Voor de medische kosten in het buitenland betaalt de zorgverzekering uit tot het bedrag wat je in Nederland ook aan zorg kwijt zou zijn geweest", stelt het Verbond van Verzekeraars.

Vergeten

Bij de alarmcentrale van de ANWB kloppen toch geregeld vakantiegangers aan zonder reis- of annuleringsverzekering, zegt de woordvoerder. ''Vaak wordt vergeten dat een annuleringsverzekering niet alleen bedoeld is voor problemen die zich voorafgaand aan de reis kunnen voordoen, maar ook tijdens de vakantie", zegt ook de zegsvrouw van de ANVR. 

''Mensen die op vakantie zijn op Curaçao, en vanwege ziekte of een sterfgeval halsoverkop terug naar huis moeten vliegen, draaien zonder verzekering zelf op voor de kosten, die voor een heel gezin makkelijk kunnen oplopen tot 2000 à 3000 euro", aldus de ANWB.