De hypotheekrente is in mei gedaald naar het laagste niveau in acht jaar tijd. De gemiddelde rente voor hypotheken met een rentevaste periode van twee tot en met vijf jaar stond die maand op 3,64 procent.

Dat is hetzelfde percentage als in juli 2005. Dat blijkt woensdag uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

De gemiddelde rente daalde vanaf begin dit jaar. De rente voor hypotheken met een rentevaste periode voor twee tot en met vijf jaar stond in januari op 3,98 en een jaar geleden op 4,42 procent.

De gemiddelde rente voor een variabele hypotheek daalde dit jaar van 3,36 naar 3,15 procent. Deze rente was begin 2005 voor het laatst lager.

Hypotheekrente

Het Centraal Planbureau stelde begin dit jaar dat de hypotheekrente in Nederland gemiddeld een procentpunt hoger ligt dan in andere Europese landen.

DNB noemde als oorzaak dat de banken zelf moeite hadden om geld te lenen. Door de recente renteverlagingen door de Europese Centrale Bank kunnen banken echter weer gemakkelijker kapitaal aantrekken.

Stijgen

Echter sinds de laatste week van juni is de gemiddelde hypotheekrente weer aan het stijgen, doordat veel aanbieders de rente verhogen. Aanleiding voor de verhogingen was de stijgende kapitaalrente, de rente die de Nederlandse staat betaalt voor leningen.

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl