Pensioenfondsen die in 2014 opnieuw in financiële problemen raken, hoeven dan geen extra korting door te voeren. 

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wil de fondsen een jaar respijt geven, voor in 2015 nieuwe pensioenregels van kracht worden.

Wel moeten fondsen die aan het eind van dit jaar niet over een minimale dekkingsgraad van 104 procent beschikken, nog eenmaal hun pensioen verlagen.

Ingewijden in politiek Den Haag hebben een bericht van RTL Nieuws hierover vrijdag bevestigd. Het uitstel van eventuele kortingen maakt deel uit van het pakket nieuwe pensioenregels dat vrijdag in de ministeraad is besproken. Er is nog geen besluit over genomen. Dat gebeurt mogelijk volgende week.

Korten

Dit jaar moesten veel pensioenfondsen korten op hun pensioenuitkeringen. Hun dekkingsgraad, die aangeeft of ze op zeer lange termijn de pensioenen nog kunnen betalen, was te laag.

Pensioenfondsen zijn in problemen gekomen door de financiële crisis. Ook de stijgende levensverwachting speelt hun parten.

Rutte

Volgens premier Mark Rutte is het uitstel van het pensioenbesluit in de ministerraad niet het gevolg van problemen, maar betreft het een zeer complexe materie. ''Dat doe je niet in één ronde’’, zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Hij sloot niet uit dat pas na de zomer een knoop wordt doorgehakt.

In het nieuwe pensioensysteem kunnen pensioenfondsen er straks voor kiezen meer risico te lopen in hun beleggingen. Ze moeten dan hun pensioenuitkeringen minimaal aanpassen aan de inflatie. Als dat niet lukt, moeten ze de pensioenaanspraken verlagen.

Pensioenfondsen kunnen desgewenst ook vasthouden aan het huidige pensioencontract. Ze lopen dan minder risico, maar hebben ook minder mogelijkheden om te profiteren van beleggingen.

In de pensioenwereld is nogal wat kritiek op de kabinetsplannen, bleek eerder.